Naslovna > Leto 2016 > Grčka > Lesbos

  

    

Lesbos 2016, Lesbos avionom  Lesbos Grcka, ostrvo Lesbos

 

LESBOS 2016 - Grčka leto 2016

  

 

 Lesbos leto 2016 cenovnik

 

   

Ostrvo Lezbos nalazi se u Egejskom moru, preko puta Ajvalika (Turska). Iako je ostrvo u sastavu Grčke, mnogo je bliže turskom kopnu, što na najužem mestu iznosi samo 15 km, a do turskog grada Izmira, vazdušnom linijom je udaljeno samo 100 km. Glavni grad ostrva je Mitilini, koji se nalazi na istočnoj strani ostrva, u blizini manjeg zaliva, Geras.

Čarter let na relaciji Beograd - Mitilini traje oko 75 minuta. Mesta u kojima se nalazi večina nasih objekata, Molivos, Petra i Anaxos, udaljena su oko 65 -70 km od aerodroma. Transfer autobusom traje oko 1h od aerodroma do smeštajnih objekata.

 

Lezbos smatraju najsunčanijim ostrvom egejskog mora.
Na Lezbosu postoji 11 milona stabala maslina, koje pokrivaju 40% njegove površine. Na zapadnom delu ostrva nalazi se, druga po veličini u svetu, “kamena šuma” sekvoje. Nastala je tako što su, pre oko 20 miliona godina, stvoreni povoljni uslovi za fosilizaciju usled erupcije vulkana, prilikom koje je tadašnja tropska šuma na severozapadu ostrva bila metrima pokrivena lavom. Nakon iskopavanja, pronađene su velike količine okamenjenih stabala. Danas postoji muzej, koji se nalazi desetak kilometara od ostataka šume.

 

Lezbos je ostrvo, koje je kao celokupna teritorija dobilo status “Geopark” -  dodeljuje ga Evropska Mreža Geoparkova.


Na Lezbosu vlada mediteranska klima, sa srednjom godišnjom temperaturom od oko 18 stepeni celzijusa i bujnom vegetacijom. Moramo da napomenemo da je voda u moru ponekad prilično hladna, ali to zavisi i od perioda u danu, kao i od podvodnjih strujanja. Ostrvo Lezbos je poznato kao najbolja lokacija u Evropi za posmatranje ptica selica. Na Lezbosu postoje i izvori vrele vode koji su bili poznati  jos u antičko doba. Preporučivali su ih onima koji su patili od hronične reume, kožnih oboljenja i išijasa.  

Hoteli na ostrvu su uglavnom porodični, gde svi gosti imaju utisak tople, domaćinske atmosfere. Većinom su to objekti sa manjim brojem soba, koje odlikuje pre svega čistoća i udobnost. Izgrađeni su od prirodnih materijala. Gostoprimstvo vlasnika i osoblja je na visokom nivou i ne može se porediti sa drugim letovalištima. Briga o gostu je prioritet, hrana koja se sprema u hotelima je u većini slučajeva domaća, tradicionalna grčka, spremljena s puno pažnje domaćina.

MOLIVOS
Mali primorski gradic, sa tvrdjavom u centralnom delu i strmim kamenitim uličicama koje je okružuju. U njima se nalaze brojni restorani, kafterije, prodavnice suvenira i lokalnih proizvoda… U podnožju tvrđave je ribarska luka sa restoranima u kojima se nudi uvek sveža ulovljena riba i morski plodovi. Plaža je šljunkovita i većim delom sa prirodnim hladom, ležaljke i suncobrani na plaži se naplaćuju. U gradu postoje diskoteke i muzičke kafeterije … mladi imaju mogućnost zabave.

PETRA
Petra, simaptično, malo turističko selo, smešteno Između Molivosa i Anaxosa, otprilike 3,5 km udaljena od oba mesta. Petra je manja od Molivosa, a veća od Anaxosa. Malo turističko mestašce, sa prodavnicama suvenira, restoranima, kafeterijama, crkva centru, a oko nje stari deo grada sa pešačkom zonom. Ima apoteku, lekara, supermarkete.... Plaža je peščano - šljunkovita (sitan šljunak). Ležaljke i sunconrani na plaži se naplaćuju.
 
ANAXOS  - Najmanje mesto - selo od sva tri koja imamo u ponudi. Anaxos pretežno ima apartmanske kuće i tek poneki porodični hotel. Ima taverne uz obalu, kafeterije, i par radnji u samom mestu, ali nema veliki supermarket, nema apoteku, lekara (najbliža u Petri). Mesto je za porodice s decom, ili starije, kojima nije toliko bitan večernji i noćni provod. Anaxos ima veliku peščanu plažu, najlepšu od sva tri mesta, na kojoj se nalaze brojne kafeterije. Ležaljke i suncobrani se naplaćuju. Plaža je dobra za decu.

  

 

Za satelitski snimak Lesbosa

kliknite: ovde

 

Da biste videli satelitski snimak potreban je program Google Earth. Ukoliko ga nemate možete ga preuzeti odavde.

 

Lesbos 2016 - hoteli i apartmani

hotel/app

mesto

usluga

napomena

Alma 4*

Petra

PP

 

Clara 3*

Petra

ND

 

Anaxos 3*

Anaxos

PP

 

Michaelia 3*

Petra

ND

 

Adonis/Poseidon 3*

Molivos

ND

 

Anaxos Garden 3*

Anaxos

NA

bazen, dečije igralište

Maris Point 3*

Anaxos

NA

15m od plaže, restoran, internet, uslužni bazen

Irene studios 2*+

Petra

NA

10m od mora, internet

Ilion 2*

Petra

ND

 

Toula studios 2*

Petra

NA

10m od mora, uslužni bazen,  internet

Islands 2*

 

NA

 

Virginia studios 2*

Anaxos

NA

300m od plaže, bazen

Elpis 1*

Anaxos

NA

u centru, 50m od plaže, sef

 

  

Pozovite         rezervisite

 

 

Lesbos leto 2016

 

Lesbos plaze

 

plaza Lesbos, Grcka 2016

 

Lesbos istorijske znamenistosti

 

Lesbos Grcka 

 

 

ostrvo Lesbos, Grcka avionom

 

 

 

 

 

 

 

   

 


 

Naslovna       Last minute        Leto 2016       Putovanja     Zima 2016        Online rezervacija       Kontakt