Leto 2018  >  Grčka 2018  >  Halkidiki  >  Uranopolis 

 

 

   

Uranopolis Grcka, Uranopolis Halkidiki   Uranopolis 2018, Uranopolis hoteli, Uranopolis apartmani

 

URANOPOLIS 2018, Halkidiki, Grčka Leto 2018

 

     

 

URANOPOLIS - Atos, Halkidiki 2018

 

Predvorje najsvetijeg mesta moderne Grčke, Uranopolis, očaravujućim čine vizantijski spomenici uklopljeni u rajsku prirodu. Jedno je od onih retkih mesta na Halkidikiju koji nije pogođeno masovnim turizmom. Uranopolis s razlogom nazivaju "nebeski" ili "rajski grad". Okružen je Pravoslavnim svetinjama i kristalno plavim morem. Bio je deo planine Atos do 1922. godine dok 50 grčkih porodica nije naseljeno ovde.

 

Do ovog ribarskog gradića, sa kućicama kao iz bajke i uskim ulicama prepunih raznobojnog cveća se dolazi širokim modernim putem koji kao u bisernom nizu spaja susedna turistička mesta. U njima su, uglavnom, luksuzni hoteli sa pet i više zvezdica.

 

Svakodnevne ture do obližnjih ostrvaca idealne su za one koji u osami, u nekoj od rajskih uvala, žele još više mira. Iako je od Soluna udaljen svega 120 kilometara, Uranopolis nije mesto masovnog turizma. Biraju ga oni koji žele mir, divne peščane plaže, skrivene uvale i nepregledno more pred sobom.

 

Stanovnici, koji se uglavnom bave ribolovom i turizmom, gostu će dobrodošlicu poželeti pokretom ruke ka dve hiljade metara visokom vrhu planine Atos.

 

Upravo iz ove luke isplovljavaju brodovi za najveće Pravoslavno svetilište, Agion Oros - Svetu Goru. Na blizinu najstarijeg preživelog manastirskog poseda veoma su ponosni. Luka, u čijoj neposrednoj blizini se nalazi Prosforio, polazna je tačka monaha i hodočasnika ka planini Atos. To je, ujedno, i luka za ribare koji se u predvečerje s pučine vraćaju punih mreža. Vizantijski toranj Prosforio, se nalazi pored same luke Uranopolisa. Toranj je najveći i najbolje očuvan na celom Halkidikiju, potiče iz 14 veka. Toranj je visoka kamena struktura sa uskim prozorskim prorezima. Na gornjim spratovima su drveni balkoni. Toranj je restauiran i sada je muzej hrišćanskih antikviteta.

 

Postoji nekoliko dobrih plaža u Uranopolisu. Glavna gradska plaža je prijatan dugi potez peska koji se pruža od luke. Iza je mali nasip, a iza kamenja je još jedan mali, ali peskovit, zaliv i bistro more. Šetalište na zapadnoj strani sela, pored luke, ima niz restorana i kafića. Iz Uranopolisa kreću autobusi ka Solunu, kao i za Sitoniju i Kasandru.

 

U mestu takođe postoje apoteke, banke, kafići i taverne, kao i uobičajeni minimarketi i pekare. Postoje dnevne ture brodićima oko Atosa kao i izleti do nenaseljenih ostrvaca - Drenia. Ovaj deo Grčke ne garantuje lud noćni provod - on je idealno mesto za miran i porodični odmor.

  

Uranopolis apartmani

br. osoba

smeštaj

napomena

App Hotel Irini

2-4

S2, S3

dvorište, internet, parking, recepcija

restoran

 

 

Pozovite nas   rezervisite online

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Naslovna       Last minute        Leto 2018       Putovanja     Zima 2018        Online rezervacija       Kontakt